Wat is een groendak?

Een groendak is bedekt met planten of gras. Er zijn veel varianten mogelijk: een bedekking met heide, gras of bloemen bijvoorbeeld. Bij MHR Advies hebben we ons toegelegd op sedumdaken. Deze daken zijn bedekt met sedum: een variatie aan vetplantjes. Het voordeel van sedum is dat de plantjes veel vocht opnemen in hun bladeren. Sedumplantjes zijn zeer goed bestand tegen droogte en warmte. Er zijn zo’n 250 verschillende soorten en ze groeien bijna overal goed op. Dat maakt ze heel geschikt voor het dak van uw schuur, huis, garage, bedrijfsruimte of verenigingsgebouw.

De voordelen op een rij:

  • Een sedumdak gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewoon dak. De plantenlaag biedt bescherming tegen zon, regen en temperatuurschommelingen.
  • Waar een zwart dak enorm veel warmte absorbeert, blijft een sedumdak veel koeler.
  • De sedumplantjes werken isolerend en geluiddempend; ideaal voor het dak van uw huis of kantoor.
  • Door het hoge vochtgehalte is sedum ook nog eens brandwerend.
  • Sedum vormt een perfecte waterbuffering; het neemt veel vocht op waardoor het riool minder belast wordt. Vooral met de steeds vaker voorkomende zware regenval in Nederland is dit een belangrijk voordeel.
  • De sedumplantjes zetten CO2 om in zuurstof. Goed voor mens, dier en milieu.
  • Door de grote variatie aan plantjes verhoogt een sedumdak de biodiversiteit in de omgeving. De bloemen trekken bijen en andere nuttige insecten aan.
  • Wat is leuker om naar te kijken: een somber zwart vlak of een prachtig groen dak?

Wat moet ik zelf doen aan een groendak?

Onderhoud bestaat uit af en toe wat onkruid verwijderen of sproeien in zeer droge perioden. U kunt, voor een optimale groei van het sedum, ook af en toe bemesten.

Past een sedumdak op mijn dak?

Niet elk dak is geschikt voor sedum. Hij moet bijvoorbeeld sterk genoeg zijn om het gewicht van de sedum te dragen. Inclusief de onderlagen weegt sedum, met regenwater verzadigd, maximaal 55 kg per vierkante meter. Het is dus verstandig eerst uw dak te laten inspecteren door een dakspecialist of een bekwame aannemer. Ook MHR Advies kan deze inspectie voor u verzorgen.

Hoe kan ik op mijn school, bedrijf of vereniging laten zien wat een sedumdak is?

Met de sedumtafel kunnen wij u laten ervaren hoe een sedumdak er precies uitziet en hoe hij werkt. Wij kunnen de sedumtafel op afspraak bij uw school, bedrijf of vereniging plaatsen en van een toelichting voorzien. Daarnaast is de sedumtafel ook te koop.

“Er zijn zo’n 250 verschillende soorten sedumplanten en ze groeien bijna overal goed op!”

Wat kost een sedumdak?

Het ‘extensief lichtgewicht’ sedumpakket is eenvoudig aan te leggen en geschikt voor nagenoeg alle soorten daken. Het verzadigd gewicht is maximaal 55 kg per vierkante meter. Dit sedumpakket kost 40 tot 65 euro per m2. Voor andere, meer complexe projecten maken wij graag een offerte op maat. Vraag gerust naar de mogelijkheden!

Krijg ik subsidie voor een sedumdak?

Sommige gemeentes verlenen subsidie op de aanleg van een sedumdak. Meer informatie hierover kunt u bij uw gemeente verkrijgen.

Hoe installeer ik een sedumdak?

Sedum kan niet zómaar op het dak gelegd worden. Er moet een laag substraat onder voor de voeding en een (wortelwerende) drainagelaag voor bescherming en een goede afvoer van overtollig regenwater. De aanleg van een sedumdak kunt u zelf, maar ook door een vakman laten doen. Deze zal eerst onderzoeken of uw dak geschikt is voor sedum en advies geven over het type en gewicht van de bedekking. MHR Advies kan zo’n vakman leveren. Onze specialist komt graag uw dak gratis en vrijblijvend beoordelen. MHR verzorgt tevens de vakkundige aanleg van sedumdaken.

Hoe lang duurt de aanleg van een sedumdak?

Dat hangt natuurlijk af van de grootte van het dakoppervlak en de complexiteit van het project. De aanleg van een eenvoudige sedumbedekking tot 100 m2 duurt meestal één dag. De specialisten van MHR Advies maken graag heldere afspraken met u.

Wie is MHR Advies?

MHR Advies wil bijdragen aan een betere leefomgeving voor iedereen. Vanuit het werkveld ‘Groendaken’ stimuleren wij particulieren en bedrijven om groen- en sedumdaken toe te passen. Dat doen wij met gedegen advies en voorlichting, maar ook door de aanleg van deze daken te realiseren. Wij zijn nauw betrokken bij de Stichting Roof Update, het kennisplatform voor innovatie op daken en gevels.

Vragen?

Heeft u vragen over groen- of sedumdaken? Wilt u uw dak gratis laten beoordelen? Of wilt u de sedumtafel naar uw bedrijf, vereniging of school laten komen? Bel naar 078-2210021 of stuur een e-mail naar groendaken@mhradvies.nl. Wij staan u graag te woord.

Lees hier de algemene voorwaarden consumenten